Var hittar man de bästa segelbåtarna?

yachtsAtt hitta rätt båt kan ibland vara lite knepigt och att dessutom få den till rätt pris kan vara ännu svårare. Har man goda vänner som seglar, kan man kanske utnyttja deras kontakter för att lära känna en båthandlare och i vissa fall kanske man åker utomlands för att köpa båten.

Man måste givetvis väga in saker som barnsäkerhet och storlek på båten om man har familj, erfarenhet som skeppare och hur ofta man tänker utnyttja segelbåten. Ska man åka längre sträckor och behöver sovplatser eller vill man bara ha ett mindre exemplar att kajka runt med?

En viktig aspekt är naturligtvis att ta reda på vilken budget man har för att kunna välja båt. Båtar i Sverige ligger generellt i ganska normala prisklasser och många har klagat på att man inte fått tillräckligt för sin båt när man sålt den. Visserligen får man inte vara luspank, men man behöver heller inte känna att den enda utvägen man har är att spela på lotto eller vinna storkovan i Blackjack för att överhuvudtaget våga drömma om en segelbåt.

I Sverige säljs det flera märken och man kan antingen köpa ett nytt exemplar eller ett begagnat.

En idé kan vara att gå på båtmässan i Göteborg om man är intresserad av de senaste detaljerna och modellerna. Även om man inte ska köpa en båt, kan själva mässan vara en upplevelse i sig.

Svenska segelbåtar

I både Sverige och utomlands är svensktillverkade segelbåtar förhållandevis populära, speciellt om man har familj. Man fokuserar mer på säkerhet och stabilitet än enbart design och fräcka detaljer som man kanske gör mer nere vid Rivieran.

De populäraste märken av segelbåtar varierar, men Bavaria är ett svensktillverkat märke som de flesta svenskar känner till. De tillverkar även yachter och motorbåtar.

Även Comfortinabåtarna som byggs utanför Arvika är ett märke som säljs ganska ofta och är familjevänligt.

Wasa och Sweden Yacht är två andra märken som har hög status på marknaden. Oavsett vad man är ute efter, fokuserar de flesta företag på att utveckla så bra båtar som möjligt, både vad gäller design, säkerhet och miljövänlighet.