Tävlingar, events och utbildningar

Svenska Seglarförbundet

Tävlingar, events och utbildningarDen organisation som ansvarar för seglingssporten i Sverige heter Svenska Seglarförbundet. Där ingår flera hundra segelklubbar som får utbilda och lära både barn, ungdomar och vuxna att segla. De har olika nivåer, även för rörelsehindrade, som då heter parasegling. Klubbarna ligger på många olika orter i Sverige, så det är bara att gå in på SFF:s hemsida och leta upp den närmaste för att sätta igång.

Svenska Seglarförbundet bildades 1905 och ingick i Riksidrottsförbundet 1960. De anordnar inte bara utbildningar utan även tävlingar och arrangemang i kappsegling, juniorsegling, utbildar tränare och domare inför kappseglingar och gör så att folk kan ta skepparexamen samt ansvarar för det svenska seglingslandslaget, SWE Sailing Team. Naturligtvis delar de även ut priser och utmärkelser till duktiga seglare i Sverige. De driver också ett försäkringsbolag som heter Svenska Sjö där de samarbetar med ett flertal organisationen runt om i landet.

Några årliga tävlingar som Svenska Seglarförbundet anordnar är:

  • Junior-SM.
  • Jr Cup.
  • Jnom som är de nordiska mästerskapen i optimistjolle.
  • Mästarnas Mästare, en tävling i sprintkappsegling.
  • USM Matchracing.
  • Allsvenskan, som innebär att klubbar tävlar mot varandra precis som i fotboll.
  • VM och EM i optimistjolle.

Värt att tillägga är att Båstad har seglarvecka varje sommar, där en rad events och tävlingar går av stapeln som t.ex. Båstad Cup och andra seglarrace. Vid sidan om segling, finns även Riviera Race som är ett lopp där hela familjen kan delta.

Man kan paddla kajak, surfa, paddla på paddleboard eller simma, och tävlingen är till för att främja hälsan och umgås tillsammans.

Seglargymnasium

Om man skulle vara så pass intresserad av segling att man vill kombinera det med sina studier, kan man gå på Riksidrottsgymnasiet som inriktar sig på jollesegling. Det finns även “seglargymnasium” i Motala, Varberg som inriktar sig på vindsurfing, Lerum och Ängelholm.

Även på högskolenivå kan man läsa om sjöfart och logistik, vilket visserligen inte direkt har med segling att göra men kan utgöra en bra grund om man även vill hålla på med båtar på fritiden.