Kläder och utrustning

Kläder och flytvästar

Clothing and EquipmentNär man ska ge sig ut på havet eller sjön ska man alltid se till att ha kläder och utrustning med sig för alla väderlekar. Flytvästarna är naturligtvis ett måste och tycker man att traditionella modeller känns otympliga så finns det nya modeller som fungerar och ser ut mer som en sele. De tar inte mycket plats och finns i flera viktklasser. Det finns oändligt mycket kläder som är designade just för båtlivet och då även segling, så det är bara att välja och vraka. Dock ska man tänka på att skorna ska vara halktåliga när det blir blött ombord. Det finns särskilda seglarskor att köpa, och att ha gummistövlar till hands är heller ingen dålig idé. Att bära jackor och/eller overaller som är vindtäta och tål regn är också viktigt när man beger sig ut till sjöss. Tänk också på att ha extra mössor, vantar och stickade tröjor ombord. Även om det är varmt på land brukar det kännas betydligt mycket kallare när man kommer ut och vinden grabbar tag i en. Blir det för varmt är det ju bara att ta av sig ett lager.

Andra väsentligheter

Från kläder till andra väsentliga ting. Tänk på att alltid ha en liten jolle på släp eller en gummibåt så att du lätt kan utrymma båten om den kapsejsar eller om något annat händer. Även ficklampor är A och O när natten kommer smygande och mörkret lägger sig. Många båtar är utrustade med GPS och sjökort redan när man köper dem, men i annat fall, kan man behöva köpa ett handburet GPS-system som man tar med sig. När man ger sig ut och seglar har man förmodligen grundläggande kunskaper vad gäller kurs och fart på båten, men sjökort och navigeringssystem är enormt viktigt för att undvika grynnor och annat. En eldsläckare på båten är heller aldrig fel, precis som båtshake och förbandslåda.

Flaggning

När man kommer till en utländsk hamn måste man följa landets seder och också alltid se till att visa båtens ursprung och därmed ha den svenska flaggan hissad.