Allmänt om segling

General sailingSegling innebär att man låter en båt eller ett fartyg med hjälp av ett segel och en mast, samt med vindens fart styra det framåt. Genom att vinkla seglet i rätt riktning och använda trimanordningar, får man båten dit man vill. Helst ska seglet vara ganska löst skotat, dock utan att fladdra för mycket.

Segling räknas som en sport och det kan vara ganska kämpigt att vara till sjöss. Förutom grundläggande kunskaper och båtvana, krävs dessutom ett bra teamwork.

Från början användes enbart segel när man skulle ut på de sju haven, innan motorn och ångmaskinen uppfanns. Många segelbåtar är idag även utrustade med en hjälpmotor som underlättar förmågan att ta sig framåt i rätt riktning. En del nybörjare, eller ovana seglare, kan i vissa fall enbart använda motorn, om något problem uppstår med seglet eller liknande, men då kallas det naturligtvis inte för segling längre.

Det finns flera olika segelbåtar som man kan se på sjöar och hav.

  • Kölbåt är en typ av segelbåt där kölen ger båten mer stabilitet genom att sänka tyngdpunkten. Kölen brukar bestå av ballast. Det är oftast dessa båtar man kan se i skärgården.
  • Skonare är båtar som är snedsegelriggade med flera master. Typiska för pirater och förekommer i många filmer.
  • Jollar är små båtar och kan ibland vara perfekt för nybörjare som ska lära sig segla. Det ser ungefär ut som en roddbåt, men med mast och segel. Även jollar kommer i flera kategorier och kan vara enmansjollar eller tvåmansjollar, finnjollar eller optimistjollar. Speciellt finnjollar brukar lämpa sig för kappsegling och har ingen köl, utan centerbord.
  • Katamaraner som har två skrov bredvid varandra, är ofta snabbare och stabilare än en vanlig segelbåt.
  • Trimaranen har både ett fast huvudskrov och två parallella skrov som är mindre. Dessa används ofta till havskappsegling och kan komma upp i 40 knop. Precis som katamaraner är de snabbare än vanliga segelbåtar med ett skrov. Bredden gör även att segelytan är större.

Normalt har man använt trimaraner, enbart för tävlingar, men de senaste åren fungerar de även som familjebåtar med huvudskrovet som kan användas som sovplats och innehar kokmöjligheter.